Hyppää sisältöön

Vahvempaa osallisuutta. Henkilöstön edustus yrityksen hallinnossa

Uusin Edistys-analyysi:

Henkilöstön edustusta yritysten hallinnossa tulee vahvistaa edelleen

Yhteistoimintalakia uudistettiin vuoden 2022 alusta, ja muun muassa laki henkilöstön edustuksesta yrityksen hallinnossa liitettiin siihen. Lain mukaan henkilöstön edustus tulee järjestää yrityksissä, joissa henkilöstön määrä on säännöllisesti vähintään 150. Petteri Orpon hallitus aikoo tarkastella hallintoedustusta ja sen mahdollisia muutostarpeita keväällä 2025 puoliväliriihen yhteydessä.

Teollisuuden palkansaajat toteutti lokakuussa 2024 kyselyn henkilöstön hallintoedustuksen toteutumisesta suomalaisissa yrityksissä. Kyselyyn vastasi 748 henkilöstön edustajaa. Vastausten perusteella henkilöstön hallintoedustus puuttuu edelleen jopa joka toisesta lain piiriin kuuluvasta yrityksestä, vaikka kyse on lain velvoittavasta säädöksestä, eikä vapaaehtoisesta järjestelystä. Verrattuna TP:n vuonna 2019 toteuttamaan kyselyyn, edistystä on kuitenkin tapahtunut ja etenkin tietoisuus henkilöstön hallintoedustuksesta on kasvanut.

Aikaisemmasta selvityksestä kävi ilmi, että hallintoedustus järjestetään liian usein lain hengen vastaisesti yrityksessä paikkaan, jossa ei tehdä tosiasiallisia päätöksiä. Uudesta kyselystä käy ilmi, että noin joka neljännen vastaajan yrityksessä halllintoedustus on vuoden 2022 lakiuudistuksen täsmennyksistä huolimatta järjestetty yhä niin kutsuttuun laajennettuun johtoryhmään, jossa hallintoedustajia lähinnä tiedotetaan jo tehdyistä päätöksistä. Jos toimielin on perustettu ainoastaan hallintoedustusta varten, siellä tiedotetaan jo päätetyistä asioista, ja/tai siellä käsitellään ainoastaan henkilöstöä koskevia asioita, on selvää, että hallintoedustus on toteutettu lain vastaisesti. Henkilöstön hallintoedustus tulee sijoittaa sellaiseen toimielimeen, jolla on todellista toimi- ja/tai päätäntävaltaa ja jossa asiat ovat sellaisessa vaiheessa, että niihin voidaan oikeasti yhä vaikuttaa. Käytännössä tällainen paikka voi olla ainoastaan jo ennen hallintoedustuksen järjestämistä yrityksessä olemassa ollut hallitus tai todellinen johtoryhmä. Lakia tulisi erityisesti tältä osin edelleen täsmentää.

Teollisuuden palkansaajat kannattaa lisäksi soveltamisrajan laskemista pohjoismaiselle tasolle, lain selkeyttämistä myös neuvotteluprosessin ja siihen vaadittavien henkilöstöryhmien, sekä eritoten sanktioiden osalta.

”Vuoden 2022 uudistus oli askel oikeaan suuntaan, mutta yhä on paljon tehtävää. Yrityksissä tulisi nyt ymmärtää se, että hallintoedustuksen perustamisen pitäisi olla hyvin helppoa – vain henkilöstön edustajan liittäminen yrityksessä jo toimivaan toimielimeen samoin oikeuksin ja velvollisuuksin – ja näin toimittaessa järjestelmästä saadaan myös parhaat hyödyt irti. Tärkeintä on, että hallintoedustaja saa sanoa pöydällä olevista asioista oman mielipiteensä. Muusta ei hallintoedustuksessa ole oikeastaan edes kyse”, tiivistää analyysin kirjoittanut Insinööriliiton lakimies Maria Jauhiainen.

VAHVEMPAA OSALLISUUTTA. Henkilöstön edustus yrityksen hallinnossa on TP:n yhdeksästoista julkaisu Edistys-sarjassa. Kaikki Edistys-julkaisut ovat saatavilla TP:n verkkosivuilla osoitteessa tpry.fi/edistys.

VAHVEMPAA OSALLISUUTTA. Henkilöstön edustus yrityksen hallinnossa -analyysi julkaistiin 15.01.2025 Musiikkitalossa. Maria Jauhiainen esitteli tuloksia, javaratuomari Jukka Ahtela kommentoi. Paneelissa aiheesta keskustelivat Maria Jauhiainen, henkilöstön hallintoedustaja Mats Eriksson Scandicilta ja henkilöstöjohtaja Saara Lindfors, CGI:ltä.

Lisätietoja: 
Maria Jauhiainen, 040 533 3288, maria.jauhiainen@ilry.fi Pääsihteeri Merja Jutila Roon, Teollisuuden palkansaajat, 050 325 4427, merja.jutila-roon@tpry.fi


Jaa somessa:

Sinua voisi kiinnostaa

Kaikki ajankohtaiset