Hyppää sisältöön

YRITYSKOHTAISET TYÖEHTOSOPIMUKSET. Selvitys neuvotteluista metsäteollisuudessa ja tietoalalla

Selvitys:

Enemmistö neuvotteluihin osallistuneista tyytyväisiä yrityskohtaisiin työehtosopimuksiin, lähes joka neljännen kokemus kielteinen

Teollisuuden palkansaajien uusin analyysi selvittää yrityskohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihin osallistuneiden neuvottelijoiden kokemuksia ja näkemyksiä neuvotteluista ja niiden tuloksista. Enemmistöllä neuvotteluihin osallistuneista vastaajista oli myönteinen kokemus yrityskohtaisista työehtosopimusneuvotteluista, ja he olivat tyytyväisiä neuvottelujen lopputulokseen. Toisaalta noin joka viides luottamusmies oli kokenut työehtosopimusneuvotteluihin liittyvää painostusta, ja noin kolmannes työnantajaa edustavista arvioi, ettei yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta ole mitään hyötyä.

Metsäteollisuudessa ja tietotekniikan palvelualalla on neuvoteltu runsaasti yrityskohtaisia työehtosopimuksia yleissitovuuden lakattua niiden toimialoilla lähes kolme vuotta sitten. Yrityskohtaisista työehtosopimuksista tai neuvotteluista ei kuitenkaan ole paljon tietoa saatavilla. Teollisuuden palkansaajien uusin analyysi YRITYSKOHTAISET TYÖEHTOSOPIMUKSET. Selvitys neuvotteluista metsäteollisuudessa ja tietoalalla kartoittaa yrityskohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihin osallistuneiden työntekijöiden ja työnantajien edustajien näkemyksiä yrityskohtaisten työehtosopimusten neuvotteluprosessista ja tuloksista. Analyysin pohjana on Aula Researchin toteuttama kysely, johon vastasi 126 neuvotteluihin osallistunutta henkilöä.

Enemmistöllä neuvotteluihin osallistuneista vastaajista oli myönteinen kokemus yrityskohtaisista työehtosopimusneuvotteluista sekä niiden ilmapiiristä. Enemmistö koki saaneensa tavoitteitaan hyvin läpi, ja oli tyytyväinen neuvottelujen lopputulokseen. Sekä työnantajien että työntekijöiden edustajat yritystasolla vaikuttivat olevan yhtä tyytyväisiä neuvotteluihin ja niiden tuloksiin, ja molemmat osapuolet kokivat saaneensa omia tavoitteitaan hyvin läpi.

Toisaalta lähes joka neljännen (23 %) vastaajan kokemus oli kielteinen. Kolmannes työnantajan edustajista koki, että yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta ei ole hyötyä. Noin joka viides luottamusmies oli kokenut painostusta työpaikalla käytäviä työehtosopimusneuvotteluita koskien, ja 36 prosenttia katsoi työnantajan pyrkineen saamaan heikennyksiä työehtoihin. Toimialojen välillä oli eroa. Yli puolet (54 %) metsäteollisuuden luottamusmiehistä kertoi työnantajan pyrkineen saamaan heikennyksiä työehtoihin, kun tietoalan vastaajista vain 9 prosenttia ilmoitti vastaavaa.

YRITYSKOHTAISET TYÖEHTOSOPIMUKSET. Selvitys neuvotteluista metsäteollisuudessa ja tietoalalla-analyysi julkaistiin 05.09.2024 Musiikkitalossa. Toimitusjohtaja Juha Vekkilä Aula Researchistä esitteli tuloksia. Paneelissa aiheesta keskustelivat YTN tietoalan pääneuvottelija Minna Anttonen, Metsä Groupin työsuhdejohtaja Jari Forss, Solita Oy:n Suomen henkilöstöjohtaja Terhi Jaakonsaari ja Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Lisätietoja:

Pääsihteeri Merja Jutila Roon, 050 325 4427, merja.jutila-roon
Toimitusjohtaja Juha Vekkilä, Aula Research Oy, 050 352 5335, juha.vekkila@aularesearch.fi


Jaa somessa:

Sinua voisi kiinnostaa

Kaikki ajankohtaiset