Hyppää sisältöön

Jouston ja turvan tasapaino. Tanskan työllisyyspolitiikka pohjoismaisessa vertailussa

Työttömien turva ja palvelut ovat Tanskassa Suomea korkeammalla tasolla

Pohjoismaisista malleista on puhuttu paljon sitten viime kesän, kun Orpon hallituksen suunnitelmia on perusteltu muista Pohjoismaista nostetuilla esimerkeillä.

Teollisuuden palkansaajien JOUSTON JA TURVAN TASAPAINO. Tanskan työllisyyspolitiikka pohjoismaisessa vertailussa -analyysissä KTT Heikki Palviainen tarkastelee Tanskan joustoturvamallia ja vertaa sitä Suomeen ja Ruotsiin. Palviainen kartoittaa analyysissä työttömyysturvan korvausasteiden kehitystä viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, ja vertailee Suomen, Ruotsin ja Tanskan menestystä talouden eri indikaattoreilla.

Tanskan joustoturvamalli koostuu joustavasta palkkaamisesta ja irtisanomisesta, suhteellisen anteliaasta sosiaaliturvasta ja aktivoinnista. Palviainen korostaa, että olennaista Tanskan joustoturvamallissa on eri elementtien välinen tasapaino. Tanskassa irtisanominen on Suomea helpompaa, mutta työttömien turva on samantasoinen tai korkeampi kuin Suomessa. Keskimääräisillä palkoilla työttömyysturvan korvausasteissa ei maiden välillä ollut merkittäviä eroja, mutta pienipalkkaisille työttömyysvakuutuksen 90 prosentin korvausaste Tanskassa oli verrokkimaista korkein. Myös perusmuotoisen työttömyysvakuutuksen kesto oli pisin Tanskassa.

Suomeen verrattuna Tanska käyttää kaksinkertaisen määrän aktivointiin ja työttömien palveluihin. Joustoturvamalli on Tanskassa edelleen suosittu, ja se on hyödyttänyt laajoja väestöryhmiä. Pitkäaikaistyöttömien osuus työttömistä vuonna 2022 oli Tanskassa verrokkimaista matalin. Verrattuna Suomen hallituksen suunnittelemiin toimiin Tanskan joustoturvamalli on tasapainoisempi. Tanskan sosiaaliturva on kuitenkin Suomea ehdollisempi.

Tanskan bruttokansantuote per asukas oli vertailumaista korkein ja työttömyysaste matalin. Tanskan julkinen talous on kestävällä pohjalla. Palviainen painottaa Tanskan mallin osoittavan, että työmarkkinoiden joustavuus ja kasvava talous sekä korkeat minimipalkat ja antelias sosiaaliturva eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja.  

Lisätietoja:
Heikki Palviainen, 040 577 6247, heikki.palviainen@tuni.fi
Pääsihteeri Merja Jutila Roon, 050 325 4427, merja.jutila-roon@tpry.fi


Teollisuuden palkansaajien JOUSTON JA TURVAN TASAPAINO. Tanskan työllisyyspolitiikka pohjoismaisessa vertailussa -analyysi julkaistiin 22.3.2024 Scandic Grand Central Helsingissä. Kommenttipuheenvuorot pitivät työelämäprofessori Minna Kivipelto Jyväskylän yliopistosta, yhteiskuntasuhdepäällikkö Timo Nevaranta Teollisuusliitosta, ja kansanedustaja, sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen. 

Voit katsoa julkaisutilaisuuden tallenteen täältä:


Jaa somessa:

Sinua voisi kiinnostaa

Kaikki ajankohtaiset